Houten gym toestel

Bouw je eigen gym thuis deel 2

Met houder voor de gewichten

Om nog gevarieerde te kunnen trainen heb ik mijn gym toestel ook voorzien van kabels (cables). In dit deel laat ik zien hoe ik de cable machine gemaakt heb.

Houten gym toestel

Even goed nadenken en dan aan de slag.

Om alles op rolletjes te laten verlopen, letterlijk, moet je even goed nadenken wat je precies nodig hebt om dit te bouwen. Ik heb de cable extention nu zo gebouwd dat ik nu alleen aan de bovenkant een touw of bar eraan kan koppelen.

Hierdoor kun je je triceps al een goede boost geven. In de toekomst wil ik dit nog gaan uitbreiden dat ik ook onderaan een bar kan vastkoppelen.

Bekijk hier in dit gedeelte hoe ik de basis gemaakt heb; gym toestel

Oke hoe heb ik dit gebouwd.

Zie in de afbeelding hieronder om je een idee te geven hoe de DIY cable machine eruit ziet.

Aan het toestel heb ik 2 balken van 30cm gemaakt met een versterkingshoek voor extra stevigheid. Aan de kopse kanten en aan de bovenkant heb een schroefkatrtol bevestigd. Nu onstaat er een driehoek als je de straaldraad in de wielen van de katrol hangt.

Maak vervolgens aan de uiteinde van de staaldraad een lus. Die doe je doormiddel van een puntkous en een draadklem. Het is even een gepriechel omdat de staalkabel best stug is. Ik heb om de boel tijdelijk bij elkaar te houden een lijmklem gebruikt. Daarna bevestig je de draadklem.

De houder voor de gewichten

De houder is gemaakt van een steigerbuis, zie de benodigheden voor de maten. Aan de overkant heb ik 2 gaten geboord met een 10mm staalboor. Daarna heb ik de M8 draadeind van ongeveer 30cm er doorheen gedaan en vast gezet met M8 moeren. Nu kun je je schijven over de buis doen en rusten deze op de draadeinde.

Aan de bovenkant van de buis heb ik ook nog eens een 10mm gat geboord. Daar kan nu de karabijnhaak doorheen die je vervolgens aan de staaldraad kan bevestigen.

Je kunt nu nog een karabijnhaak gebruiken. Doe het touw door de karabijnhaak en koppel deze vast aan de andere kant van de staalkabel. Voila, nu ben je klaar en kun je beginnen!

Benodigdheden

  • 4mm kabel met een platic coating (4 meter)
  • Staaldraadklemmen 4mm
  • Puntkous 4/5 mm
  • Karabijnhaak
  • Katoenen koord gedraaid (diameter ongeveer 300mm)
  • Steigerbuis 27mm
  • M8 Draadeind
  • M8 bouten
  • Schroefkatrol wiel 4/5mm