Wateraansluiting en electriciteit aanleggen

In de voortuin

Wateraansluiting

]Hoe handig is het als je je plantjes in de voortuin water kan geven? Of je auto of caravan te kunnen wassen?
Of even de auto kunnen opladen? De oplossing is vrij simpel… je hebt een waterpunt en een stopcontact nodig. Maar als je dit niet hebt dan wordt dit een lastige klus.

Daarom leg ik via deze blog uit hoe je deze aansluitingen kan maken.Bepaal eerst de plaats van de wateraansluiting en het buitenstopcontact. Ik ben begonnen door een kijkje te nemen in de kruipruimte. Bij mij zit deze onder de deurmat bij de voordeur. Bij het openen en kijken in deze ruimte kwam ik erachter dat er door mijn fundering al een leiding de voortuin gaat, waar een koperen leiding van 15mm en een grondkabel doorheen kunnen, Super handig dus! Dit scheelt mij een extra gat boren.

De volgende stap is de bestrating in de voortuin opbreken en daarna het gat graven tot de leiding waar de koperen buis en grondkabel doorheen kunnen. Zie de foto hieronder hoe ik dit gedaan heb.

Daarna heb ik vanuit de kruipruimte een koperen buis en de grondkabel door het gat geschoven. Aan de buis heb ik vervolgens een knie knelkoppeling gemaakt met daar weer een buis aan die recht omhoog gaat. Die knel koppelingen zet je heen eenvoudig met een steeksleutel en een baco wat door ze stevig vast te draaien. Daarna heb ik met een muurplaat de buis aan de muur vastgemaakt. Kraan er opgeschroefd met teflon tape en klaar is kees. De grondkabel gaat via de grond naar de houtenschutting.

Nu aan de buitenzijde alles aangesloten is, kun de koperen buis aansluiten aan de waterleiding onder de kruipruimte.

Dit heb ik gedaan door met een pijpensnijder een waterleiding door de snijden. Zet wel van te voren de waterleiding dicht in je meterkast 😉
Na het doorsnijden van de waterleiding heb ik er een t-stuk tussen geplaatst. Vanuit het t-stuk ben ik verder gegaan naar de buis voor de buitenkraan. Hiertussen heb ik nog wel een kogelkraan geplaatst om zo het water specifiek voor de voortuin af te kunnen sluiten voor in de winter.

De grondkabel heb ik doorgetrokken en komt bij mij uit in de meterkast. Aan de grondkabel heb ik een stekker gemaakt die ik vervolgens in een stopcontact kan doen. Op die manier kan ik dus vanuit het huis de electriciteit in de voortuin in- en uitschakelen.

Het eindresultaat

Benodigdheden

  • Koperenbuis 15mm
  • Knel t-stuk 15mm
  • Knel knie 90graden 15mm
  • Kogelkraan knel 15mm
  • Buitenkraan
  • Muurplaat
  • Grondkabel
  • Pijpensnijder
  • Teflontape